Knivblad: sticktånge vs fulltånge

När du ska börja att tillverka en egen kniv så är det flera val av material du måste göra. Val av knivblad kan vara en av de viktigare valen. Men vilket knivblad ska du välja? Vi guidar dig så ditt val blir lite lättare.

Användningsområde: det första du bör tänka på är vad kniven ska användas till. Ska du tillverka en kökskniv, en bushcraftkniv eller kanske en mindre allround tälj/svampkniv? Beroende på vad du ska använda kniven till styrs du till vilket stål knivbladet ska vara tillverkat utav. En bushcraftkniv som ska tåla slag bör vara tillverkad av kolstål. En kökskniv kanske du vill ska vara av rostfritt stål, kolstål fungerar även där. En svampkniv behöver absolut inte ha ett stort blad, då räcker det troligen med ett max 7 cm långt blad.

Stålet: vill du ha en kniv som inte rostar lika lätt då ska du välja ett rostfritt stål. Ska kniven tåla slag ska du välja kolstål som är ett mycket segare stål.

Priset: priset kan såklart styra valet av knivblad. Det finns knivblad i alla prisklasser. Ett knivblad är dyrare att köpa om det t ex är handsmitt, har mönster (av damaskstål) eller är tillverkat av ett mer kvalitativt stål. Generellt så är kolstålsblad billigare än knivblad av rostfritt stål. Fulltångeblad är oftast dyrare än sticktånge då det är mer stål i ett fulltångeblad.

Layout: hur vill du att kniven ska se ut? Med ett sticktångeblad får du skaftets material i hela knivskaftet, på alla sidor. Med ett fulltångeblad får du en mittenlinje av stål med skaft på vardera sida, du får också här andra utsmyckningar tack vare att du fäster skaftet med stav eller skruv. Båda varianterna är lika hållbara om man använder ett bra lim men ska kniven användas hårdhänt så är en fulltångekniv lite mer hållbar.

Knivskaft: knivskaftet kommer att se olika ut beroende på vilket knivblad du väljer som vi skrivit om tidigare. Det kan dock vara så att du vill att ditt knivskaftsmaterial ska vara styrande. Du kanske har en fin träkloss från din egen ek eller fått en liten bit av grannens päronträd, vi kommer dock inte att gå in på hur du ska torka ditt trä. Då står du troligen med en träkloss av något slag och lättast är då att köpa ett sticktångeblad men du kan också välja att såga din kloss i två tunnare skivor och slipa dem så de blir platta (i alla fall på ena sidan som ska ligga mot knivskaftet).

Att tänka på om sticktånge: sticktångeblad är ett knivblad med en smalare tång. Att tänka på med ett sådant knivblad är att du ska ha ett knivskaft av klossmodell. Att även ha ett enkelt bolster kan underlätta arbetet. Det kluriga är att du måste göra ett hål som passar tangen och knivbladet, du vill inte ha några mellanrum mellan bolstret eller knivskaftet och knivbladet. Detta arbete kan underlättas med att ha ett bolster då bolstret är mindre och det blir då lättare att finslipa för att uppnå den bästa passformen, då behöver man inte vara lika noga med knivskaftets hål då det döljs av bolstret. Om man inte har bolster får man göra klossens/knivskaftets hål med så bra passform att det passar knivbladet perfekt. Blir det ändå lite småglipor och du accepterar detta så fyller man ut med lim.

Att tänka på om fulltånge: med fulltångeblad är det inte lika mycket finlir som med sticktånge men då är dessa blad oftast lite dyrare. För detta knivblad behöver du knivskaft som är ett par skalor och något att fästa med som t ex stavar eller skruvar, stavar är det lättast att börja med. Kläm fast en skala i knivbladet och borra med den diameter som din stav, viktigt är att staven inte är tjockare än hålen på knivbladet (helst ska det vara samma diameter på både staven och knivbladet). Gör likadant med andra skalan. Detta är nog det svåraste arbetet med fulltångeblad. Lättast blir det med någon slags pelarborr.

Våra knivblad av sticktångemodell:

89.00 kr145.00 kr
2 storlekar
2 storlekar

Våra knivblad av fulltångemodell:

Slut i lager
Slut i lager

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *