Knivblad: sticktånge vs fulltånge

När du ska börja att tillverka en egen kniv så är det flera val av material du måste göra. Val av knivblad kan vara en av de viktigare valen. Men vilket knivblad ska du välja? Vilken är skillnaden mellan sticktånge och fulltånge? Vi guidar dig så ditt val blir lite lättare.

Sticktånge

Sticktångeblad är ett knivblad med en smalare tång. Att tänka på med ett sådant knivblad är att du ska ha ett knivskaft av klossmodell. Att även ha ett enkelt bolster kan underlätta arbetet. Det kluriga är att du måste göra ett hål som passar tangen och knivbladet, du vill inte ha några mellanrum mellan bolstret eller knivskaftet och knivbladet. Detta arbete kan underlättas med att ha ett bolster då bolstret är mindre och det blir då lättare att finslipa för att uppnå den bästa passformen, då behöver man inte vara lika noga med knivskaftets hål då det döljs av bolstret. Om man inte har bolster får man göra klossens/knivskaftets hål med så bra passform att det passar knivbladet perfekt. Blir det ändå lite småglipor och du accepterar detta så fyller man ut med lim. Ett tips är att blanda limmet med sågspån från det aktuella materialet och fylla ut glipan med, på så sätt blir glipan mindre synlig.

9 storlekar
85,00 kr129,00 kr
6 storlekar
-15%
4 storlekar
3 storlekar
3 storlekar
2 storlekar
2 storlekar

Fulltånge

Med fulltångeblad är det inte lika mycket finlir som med sticktånge men då är dessa blad oftast lite dyrare. För detta knivblad behöver du knivskaft som är ett par skalor och något att fästa med som t ex stavar eller skruvar, stavar är det lättast att börja med. Kläm fast en skala i knivbladet och borra med den diameter som din stav, viktigt är att staven inte är tjockare än hålen på knivbladet, helst ska det vara samma diameter på både staven och knivbladet men om det inte finns så kan staven vara lite mindre. Gör likadant med andra skalan. Detta är nog det svåraste arbetet med fulltångeblad. Lättast blir det med någon slags pelarborr. Viktigt är också att skalorna är helt platt på ena sidan, den sida som ska ligga mot tangen. Lättast är att lägga ett sandpapper på ett bord och dra några gånger med skalan.

Att tänka på

Hållbarhet: Sticktånge och fulltånge är lika hållbara om man använder ett bra lim men ska kniven användas hårdhänt så är en fulltångekniv lite mer hållbar.

Priset: priset kan såklart styra valet av knivblad. Det finns knivblad i alla prisklasser. Ett knivblad är dyrare att köpa om det t ex är handsmitt, har mönster (av damaskstål) eller är tillverkat av ett mer kvalitativt stål. Generellt så är kolstålsblad billigare än knivblad av rostfritt stål. Fulltångeblad är oftast dyrare än sticktånge då det är mer stål i ett fulltångeblad.

Layout: hur vill du att kniven ska se ut? Med ett sticktångeblad får du skaftets material i hela knivskaftet, på alla sidor. Med ett fulltångeblad får du en mittenlinje av stål med skaft på vardera sida, du får också här andra utsmyckningar tack vare att du fäster skaftet med stav eller skruv. Ska du använda liners eller andra detaljer blir resultatet även här olika. Dock är det mer en smaksak vad man föredrar snarare än att det påverkar funktionaliteten.

Knivskaft: knivskaftet kommer att se olika ut beroende på vilket knivblad du väljer som vi skrivit om tidigare. Det kan dock vara så att du vill att ditt knivskaftsmaterial ska vara styrande. Du kanske har en fin träkloss från din egen ek eller fått en liten bit av grannens päronträd, vi kommer dock inte att gå in på hur du ska torka ditt trä här. Då står du troligen med en träkloss av något slag och lättast är då att köpa ett sticktångeblad men du kan också välja att såga din kloss i två tunnare skivor och slipa dem så de blir platta (i alla fall på ena sidan som ska ligga mot knivbladet).


Lämna ett svar