Att härda stål

Genom olika knivhärdningsprocesser kan du med ett stål skapa till exempel ett knivblad med de egenskaper du önskar för just ditt knivblad. Innan du börjar är det viktigt att du tänker igenom vad du ska vill ha för egenskaper för din kniv beroende på vad du ska använda kniven till. Läs gärna vårt inlägg om Kolstål vs Rostfritt stål. När du vet detta köper du ett stål som du tror kan ge dig dessa egenskaper bäst. Utifrån det kan du bestämma vilka av nedanstående knivhärdningsprocesser som ger dig det knivblad du önskar. Rekommendation är att minst utföra härdning och anlöpning.

Anlöpning

Vid anlöpning värmer du upp stålet i låg temperatur i ca 2 timmar i syfte att ta bort spänningar och sprödhet samt minska hårdheten och öka segheten. Detta gör du direkt efter att du härdat stålet eller i anslutning till det och utförs gärna två gånger.

Härdning

Härdning av stål utförs för att det ska få vissa egenskaper, bättre egenskaper, i syfte att göra knivbladet mer hållbart. Vanligaste härdningsmetoden för knivbladstillverkning är släckhärdning, en metod som går ut på att stålet värms upp tills det är rödglödgat (oftast mellan 815-900 grader) i några minuter för att sedan snabbt kyla ner det i till exempel vatten eller olja. Ska stålet bli mycket hårt används oftast vatten men då ökar även risken för sprickor, så är inte hårdhet av högsta prioritet, använd olja istället. Efter härdning är stålet mycket hårdare men också mycket sprödare. För att inte stålet ska spricka rekommenderas oftast anlöpning.

Glödgning/normalisering

Det finns flera olika metoder beroende på vilket resultat som önskas. Avspänningsglödgning utförs före härdning för att minska sprickbenägenheten. Man värmer då upp stålet till ca 550-700 grader i ca 2-3 timmar och kyler det långsamt. Mjukglödgning utförs för att göra stålet mjukare och segare vilket gör att den tål slag mer, som till exempel kolstål. man värmer då upp stålet till ca 700-760 grader och kyler det långsamt. Normalisering utförs för att göra ett grovkornigt stål mer finkornigt vilket gör det mer hållfast. Man värmer då upp stålet till ca 800-920 grader och kyler den långsamt ner i luft. Kan upprepas upp till tre gånger.

Tabellen nedan visar i vilken ordning de olika processerna kan utföras beroende på vilket resultat man vill uppnå och beroende på vilket stål man härdar. Tänk på att temperaturerna och tiderna är en grov uppskattning, oftast står det vad som rekommenderas just för ditt stål på stålets/produktsidans produktinformation.

ProcessTemperaturTidKylning
Normalisering800-900Kyl mycket långsamt
Mjukglödgning700-760Kyl långsamt
Avspänningsglödgning550-7002-3 timmarKyl långsamt
Härdning815-900Håll i 4 minKyl snabbt ner i olja till ca 50-70 grader
Anlöpning160-3002 x 1 timmeKyl ner i vatten

6 tankar om “Att härda stål

 1. Thomas Johnson says:

  Jag har ett stål som heter Mars 500 köpt hos Nordell knifes i Ljusdal för många år sedan,hur härdar man det?

 2. Michael Ullman says:

  Hej!
  Jag har läst er text, och föreslår några ändringarför att göra svenska bättre. Mvh Michael Ullman

  Genom olika knivhärdningsprocesser kan du med ett stål skapa ett knivblad med de egenskaper du önskar för just ditt knivblad. Innan du börjar är det viktigt att du tänker igenom vad du vill ha för egenskaper för din kniv beroende på vad du ska använda kniven till. Läs gärna vårt inlägg om Kolstål vs Rostfritt stål. När du vet detta köper du ett stål som du tror kan ge dig dessa egenskaper bäst. Utifrån det kan du bestämma vilka av nedanstående knivhärdningsprocesser som ger dig det knivblad du önskar. Rekommendation är att minst utföra härdning och anlöpning.
  Anlöpning
  Vid anlöpning värmer du upp stålet i låg temperatur i ca 2 timmar i syfte att ta bort spänningar och sprödhet samt minska hårdheten och öka segheten. Detta gör du direkt efter att du härdat stålet eller i anslutning till det och utförs gärna två gånger.
  Härdning
  Härdning av stål utförs för att det ska få vissa egenskaper, fram för allt i syfte att göra knivbladet mer hållbart. Den vanligaste härdningsmetoden för knivbladstillverkning är släckhärdning, en metod som går ut på att stålet värms upp tills det är rödglödgat (oftast mellan 815-900 grader) i några minuter för att sedan snabbt kyla ner det i vatten eller olja. Ska stålet bli mycket hårt används oftast vatten men då ökar även risken för sprickor. Är hårdhet inre högsta prioritet så använd olja. Efter härdning är stålet mycket hårdare men också mycket sprödare. För att inte stålet ska spricka rekommenderas oftast anlöpning.
  Glödgning/normalisering
  Det finns flera olika metoder beroende på vilket resultat som önskas. Avspänningsglödgning utförs före härdning för att minska sprickbenägenheten. Man värmer då upp stålet till ca 550-700 grader i ca 2-3 timmar och kyler det långsamt. Mjukglödgning utförs för att göra stålet mjukare och segare vilket gör att det tål slag bättre, som till exempel kolstål. Man värmer då upp stålet till ca 700-760 grader och kyler det långsamt. Normalisering utförs för att göra ett grovkornigt stål mer finkornigt vilket gör det mer hållfast. Man värmer då upp stålet till ca 800-920 grader och kyler det långsamt i luft. Detta kan upprepas upp till tre gånger.

  • Teamet bakom Knivmaterial says:

   Tack så mycket för dina synpunkter! Vi ska ta en titt på detta och se om vi kan förbättra artikeln.

 3. Luccas says:

  Var kan jag skicka in knivar så dem kan bli härdade? Jag är inte i en position där jag kan höra det själv!

  • Teamet bakom Knivmaterial says:

   Detta är tyvärr inget vi tillhandahåller idag så kolla med en knivmakare i din närhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *