Välj rätt knivblad

Det finns en mängd olika knivblad att välja bland och det kan vara lite svårt att veta vad man ska välja. I detta inlägg tänkte vi försöka guida dig kring vad du bör tänka på innan du köper ett knivblad.

Storlek

Det finns tre mått som man i huvudsak kan tänka på gällande knivblad; bladets längd, bredd och tjocklek. Ett tjockt (ca 3,3-4,5 mm) och brett blad (från ca 2,5 cm) passar bra till grövre arbetsuppgifter medan ett tunt knivblad (ca 2-2,5 mm) passar sig bättre för finare arbeten. En bushcraftkniv som ska användas till att klyva ved med ska gärna vara lite längre (från ca 11 cm). Vanligast är ett ca 3 mm tjockt knivblad, 2-2,5 cm brett och 5-10 cm långt, ett sådant knivblad passar till det allra mesta som till exempel att öppna paket, tälja med eller plocka svamp.

Knivbladsdetaljer

knivblad med olika slipfaser

Knivblad kan slipas på många olika sätt men vanligast är flatslipning. Kortfattat, enkelt och mycket generellt beskrivet är att om man inte kan se en slipkant/rand på bladet en bit ovanför eggen då är det en flatslipning. Om man ser en kant kan det vara lite olika slags slipfaser men några vanliga är scandi, konvex och hollow.

knivblad med och utan ricasso

Sticktånge-knivblad finns både med eller utan ricasso (kan även kallas för klack). Om du vill ha ricasso är mest en smaksak men många tycker att det är mycket lättare att sätta på ett skaft snyggt utan att blotta hålet i skaftet.

Sticktånge eller Fulltånge

Sticktånge är oftast lite billigare än fulltånge då fulltångebladet består av mer stål. Ska kniven användas mer hårdhänt som till exempel en bushcraftkniv så är det troligen lite mer hållbart med ett fulltångeblad. Tillverkningsprocessen ser lite olika ut beroende på om du väljer sticktånge eller fulltånge, även den slutliga layouten. Vill du fördjupa dig mer om om det rekommenderar vi att du läser vårt inlägg: Knivblad: sticktånge vs fulltånge.

Knivstål

Vill du ha en kniv som inte rostar lika lätt då ska du välja ett rostfritt stål. Ska kniven tåla slag ska du välja kolstål som är ett mycket segare stål. Kolstål är även mer lättslipat men kan tappa skärpan snabbt medan rostfritt stål är lite mer svårslipat men du behöver inte slipa den lika ofta. Vill du fördjupa dig mer om detta rekommenderar vi att du läser vårt inlägg Knivstål: Rostfritt eller Kolstål och vill du fördjupa dig ytterligare om olika sorters stål rekommenderar vi inlägget Välj rätt knivstål. Det finns även mer exklusivt stål som till exempel damaskus som är en sammansättning av minst två andra stål.

Mjukt eller hårt knivstål

Knivstålets hårdhetsgrad mäts i HRC, Rockwellskalan. Ju högre HRC desto hårdare är stålet. Dock behöver det inte betyda att det är bättre med hög HRC utan det beror helt på vilka egenskaper du önskar. Ett hårt stål med högt HRC håller skärpan bättre, kan slipas mycket vasst, är finare och presterar bättre men är svårare att slipa. Ett mjukare stål med lägre HRC håller längre genom att den inte spricker och går sönder lika lätt men är enklare att slipa. Oftast är ett knivblad dyrare ju högre HRC. De flesta av våra knivblad har en HRC mellan 56-59 vilket är vanligt för knivblad. Finare köksknivar kan ha ett högre HRC medan yxor som ska tåla en hel del slag oftast har ett lägre HRC.

Våra bästsäljande knivblad:


Lämna ett svar