Tillverka Din första kniv

Det första du ska tänka på när du ska tillverka en kniv är hur mycket man vill göra själv. Vill du göra allt själv eller vill du köpa färdigt knivblad och knivskaft för att sedan montera ihop kniven själv? Det är lätt att ta sig vatten över huvudet och tro att allt är lättare än vad det är. I denna artikel kommer vi inte att berätta hur du ska gå tillväga då du tillverkar kniven, det kan du läsa om i vår artikel Så här gör du en kniv. Här kommer vi mer att gå in på förarbetet, arbetet innan du ska tillverka kniven.

Börja långsamt och hitta glädjen

Skafta om olika saker

Vi rekommenderar att börja långsamt. Börja med något du har hemma, byt skaft på en gammal kniv eller ett köksredskap. Allt du då behöver är skaftmaterial, lim och verktyg för att eventuellt göra hål och slipa. Redan här kommer du att börja inse att det är roligt och hur fantastisk den nya produkten blir. Upprepa detta och du kommer att hitta den rätta tekniken för dig och de verktyg du har hemma och resultatet blir bättre för varje gång. Redan här kommer du upptäcka om det är något verktyg du vill köpa in för att underlätta. När du är redo går du över till att köpa knivblad. Efter det finns det ingen återvändo 🙂 Du kan prova på olika sorters knivblad och knivskaft, upptäcka olika träslag, tillverka egna material som t ex stabilisera knivskaft, tillverka egen Micarta eller mosaikstavar och till slut även prova på att tillverka egna knivblad. Låt kreativiteten flöda och fördjupa dig i det du tycker är roligt!

Innan du börjar att tillverka din första kniv

Det kan vara så att du inte vill eller har möjlighet att starta långsamt. Du kanske behöver en kniv och vill då tillverka den själv. Då finns det fyra saker att ta i beaktande; användningsområde, prisklass, material och underhåll. Vi går igenom dessa olika punkter kortfattat nedan.

Användningsområde

Vad du ska använda kniven till styr både prisklassen och materialvalen. En svampkniv behöver till exempel inte vara speciellt stor medan en bushcraftkniv ska vara större och tåla mycket mer.

Prisklass

Som många hobbyn kan det kosta hur mycket som helst så bestäm dig för hur mycket du vill lägga på din kniv. Vill du att det ska vara en billig prova-på-att-göra-själv-kniv eller vill du göra en exklusiv kniv? Kanske det finns helt andra saker som styr hur mycket de olika materialen får kosta som till exempel om de kräver mycket underhåll eller om de ska komma från Sverige.

Underhåll

Detta är mycket viktigt att tänka på, det är inte bara att tillverka en kniv och sedan låta den vara. Du vill inte lägga ner flera timmars arbete på något som bara kommer att torka och spricka inom en kort tid. Att lägga ner den i diskmaskinen är en BIG NO NO. Oavsett vilken kniv du tillverkar kommer den att behöva rengöras och slipas. Beroende på vilka materialval du gör kommer den även behöva oljas in och behandlas. Så tänk igenom en extra gång hur mycket underhåll du är beredd på att lägga ner på kniven då den är färdig.

Material

Du väljer material utifrån alla ovanstående parametrar, användningsområde, prisklass och underhåll men det kan också finnas annat som styr. Du kanske vill använda virke från plommonträdet du kapade ner i trädgården i somras eller älghorn från älgen du sköt i höstas. Oavsett är det egentligen bara två material du verkligen behöver; knivblad och knivskaft.

Hur ska kniven se ut?

Knivskiss är bra att göra så man vet hur sin blivande kniv ska se ut

Ibland har man en tydlig vision hur sin kniv ska se ut men ibland kan det vara tvärtom, kännas väldigt överväldigande. Då är det bra att söka efter inspiration för att kunna se lite mer praktiskt hur kniven du vill tillverka kan se ut. Sök på internet, Youtube, Instagram eller här hos oss, på vår sida Info & Inspo. Oavsett är det en mycket god idé att skissa upp sin kniv på ett papper för att kunna gå tillbaka till under tillverkningsprocessen. När du har bestämt dig är det lättare att sedan välja ut de material du ska ha. Nedan ser du vilka material som använts vid detta projekt som bilden visar.

Verktyg

Vi brukar alltid ge rådet att börja med det du har hemma. När du tillverkat en kniv med dessa verktyg vet du vad du tyckte var jobbigast och det momentet ska du underlätta med ett nytt verktyg. Detta är vad du måste ha hemma:

  • lim, starkt tvåkomponentslim som t ex epoxylim.
  • såg eller liknande för att t ex kunna såga bort överflödet från knivskaftsmaterialet eller såga stavarna till en bra längd. Har man en för stor kloss är det bättre att börja såga bort det mesta, blir så mycket att slipa bort annars.
  • sand/slippapper eller liknande för att slipa olika saker som t ex knivskaftet eller knivbladet. Det är bra att ha olika grovlekar om du vill kunna finslipa och polera knivskaftet innan du är färdig.
  • borr, du behöver göra hål i knivskaftet oavsett om du har ett sticktångeblad eller fulltångeblad. Men vilken storlek du behöver på borren kan variera så se till att du har rätt för ditt projekt.

Lämna ett svar