Bolster

Bolster är en bricka man placerar mellan knivbladet och knivskaftet. Kan både vara tjocka eller tunna. En bit kan sticka ut på ena eller båda sidorna från knivskaftet vilket då också kan kallas parerstång. Är oftast tillverkade av någon metall eller ben.

Formskum

Formskum används för att forma Kydex. Det behövs en över- och underdel. Formskum av bra kvalitet kan användas väldigt många gånger.

Fulltånge/fulltang

Fulltang/fulltånge är ett sorts knivblad där bladstålet löper genom hela skaftet. På dessa knivblad monterar man oftast ett par handtagssidor bestående av två st sidor som också brukar kallas för skalor.

G-10

G-10 används som knivskaft. Det är en hårdplast som är fylld med glasfiberväv som är stel och okänslig för temperaturförändringar och kemikalier.

Knivskaft

Knivskaft är själva skaftet, handtaget på kniven, den delen på kniven du greppar vid användning.

Kolfiber

Kolfiber används som knivskaft till framförallt fällknivar. Det är ett material som består av tunna dragna trådar av kol som sedan vävs eller tvinnas samman och som smälts ner. Ett mycket lätt, slitstarkt och snyggt skaftmaterial i tredimensionellt mönster.

Kydex

Kydex är ett syntetiskt underhållsfritt material som du kan göra knivfodral/knivslida utav. Med Kydex kan man också tillverka en massa andra saker som exempelvis kortetuier/plånböcker, fodral till yxor, hölster och airsoftprodukter samt nyckelringar.

Kydexpress

En press med formskum som används för att forma Kydex. Det är lätt att tillverka en Kydexpress själv. Det du måste ha är formskum, brädbitar, tyg och något att pressa med.

Kydexslida

En knivslida som är tillverkad av Kydex.

Liner/Liners

Liner är ett tunnare komplement till ett annat material i knivskaftet. Placeras vanligtvis närmast knivbladet på en fulltångekniv.

Mellanlägg

Mellanlägg är ett tunnare komplement till ett annat material i knivskaftet. Används oftast till sticktångeblad.

Micarta

Micarta används som knivskaft. Det är linne eller papperstyg (canvas) som är sammansatt och impregnerat med hårdplast som kan formas till lätta och hållbara handtag.

Sticktång/sticktånge

Sticktång/sticktånge är ett sorts knivblad som efter själva bladet har en smalare tang där man placerar ett knivskaft oftast ett träslag i klossformat.

Skalor

Skalor/skållor/knivsidor är knivskaft som består utav två delar, oftast mellan 5-10 mm tjocka som man kan använda vid montering av knivskaft på fulltångeknivar.

Vulkanfiber

Vulkanfiber används som knivskaft. oftast som liners eller mellanlägg. Det är ett material som består av bland annat cellulosa. Är värmetåligt och slitstarkt.