Modifiera & Underhålla fällknivar

I denna artikel tänkte vi tipsa om hur man kan underhålla men också förnya/modifiera en fällkniv. Då du köper en fällkniv är det bra att lägga lite extra på en fällkniv av hög kvalitet. Börjar då fällkniven att kärva är det helt klart värt att underhålla den. Oavsett vad din fällkniv kostade då du köpte den är det alltid roligt att förnya sig eller sätta sin egen prägel på fällkniven.

Underhålla, reparera och vårda fällknivar

Washers

Om fällkniven börjar att kännas kärv och det inte hjälper med rengöring då kan det vara dags att byta ut dess washers.

Clips

Det är mycket vanligt att clipet går sönder och det är mycket lätt att byta ut det. Hur vet man om clipet passar just din fällkniv? Montera bort clipet och mät måttet mellan hålens centrum, dessa mått jämför du med måtten på clipets produktsida.

-42%
-22%
-20%
79,00 kr99,00 kr

Modifiera och förnya fällknivar

Är du less på din fällkniv kan det vara en god idé att förnya den istället för att köpa en helt ny. Här är det bara fantasin som sätter gränsen! Det finns så många olika snygga idéer och kombinationer. Här kommer dock lite tips och idéer:

Clips

Du behöver inte bara byta clips för att det gamla gått sönder. Fällkniven kan få en helt ny look med ett helt nytt clip. Tycker du om att bära fällkniven djupt i fickan kan vi rekommendera att köpa ett så kallat Deep Carry Clip.

Backspacer

Backspacer är ett material som placeras i mellanrummet mellan fällknivens skalor på ryggen. Vissa fällknivar har detta redan från fabrik, andra inte, oavsett kan du förnya fällkniven med en ny backspacer. Mellanrummet är oftast 3-4 mm brett men det är bäst att mäta din fällkniv innan du köper ett material. Vanligast är att tillverka en backspacer av G-10 men det går också bra med någon metall som till exempel mässing eller nysilver, tänk då på att fällkniven kan bli mycket tyngre. Vissa backspacer har en räfflad yta, andra är helt blanka. Roligt är också att leka med färger, sätt en färgklick på din fällkniv! Om din fällkniv redan har en backspacer är det lättast att använda den som mall då du tillverkar den nya backspacern.

89,00 kr189,00 kr
99,00 kr219,00 kr
99,00 kr199,00 kr

Liners

Liners är ett smalt material som oftast sitter på insidan av knivens skalor. Syftet med liners är oftast att få en färgklick på fällkniven men också för att få ett fylligare handtag. Även här är det olika mellan olika fällknivar, vissa har redan liners vid köp, andra inte. Liners har olika tjocklekar, välj den tjocklek som du tycker passar och beroende på hur mycket du vill att det ska synas. Tänk dock på att handtaget blir tjockare ju tjockare liners du väljer så det inte blir allt för obekvämt. Vanligast är liners av G-10, vulkanfiber eller metall som till exempel mässing eller brons i tjocklekar mellan 0,8-1,5 mm. Har din fällkniv redan liners kan du montera av dem och använda dem som mall när du tillverkar de nya, annars kan du alltid använda fällknivens skalor som mall.

Skalor

Spyderco Fällkniv modifierad av alias Shittyknife

Fällknivens skaft består av två yttre plattor av ett material på vardera sida, dessa plattor kallas för skalor. Ett sätt att förnya din fällkniv är att byta ut dessa skalor. Tjockleken per skala är vanligast 3-5 mm, önskar du samma tjocklek som din fällkniv redan har, mäter du den och köper material med samma mått. Om du är nöjd med hur fällkniven känns kan du använda de gamla skalorna som mall eller om du är extra modig kan du tillverka helt nya. Du kan egentligen välja vilket material du vill men tänk på att olika material påverkar hur fällkniven känns i din hand samt greppet. Exempel på några vanliga material är G-10, Micarta, trä av olika slag, kolfiber och ben. Något att tänka på är att olika material kräver olika slags underhåll.

Vill du inte byta ut skalorna på din fällkniv behövs inte det, många material går att förnya ändå genom att borra hål eller slipa i olika slags mönster. Exempel på detta ser du på bilden till höger där ”Shittyknife” modifierat skalorna på en fällkniv. En snygg effekt kan du få genom att använda färgade liners och borra hål (eller något liknande) i skalorna så man ser färgen från linern.

Knivbladet

Ett sätt att förnya din fällkniv är att förändra bladet, detta kräver dock lite kunskap. Det allra mesta går dock att lära sig genom till exempel filmer på YouTube. Här kommer några tips om hur du kan förändra och förnya ditt knivblad:

  • förändra slipfasen
  • slipa bladet till en helt ny form
  • slipa mönster eller jack på bladets rygg så kallad file work eller jimping (se bilden till höger för exempel på mönster)
  • stentvätta eller färga knivbladet.
Ståldekoration på knivskaft men kan även göras på knivbladet

Thumb Stud

Vill du lätt kunna öppna din fällkniv med en hand utan att göra någon påverkan på kniven? Då rekommenderar vi att du fäster en Thumb stud som inte kräver att du borrar hål i knivbladet.

Lanyard

De allra flesta fällknivar har ett hål längst bak där du kan fästa en fånglina, lanyard eller vad du vill egentligen. Tillverka något roligt och kreativt av ett snöre eller Paracord.

Lämna ett svar