Att smida sitt eget knivblad

Det är inte helt enkelt att skapa sitt egna knivblad men verkligen roligt när du helt själv kan designa och bestämma materialval och stålens egenskaper helt själv! Som så många andra gånger rekommenderar vi att börja enkelt och avancera med tiden. Hur går man tillväga för att smida sitt knivblad och vad behöver man tänka på innan det är dags att börja?

Idé & design

Äntligen! Detta är det enda sättet att faktiskt få bestämma design själv (om du inte ber någon annan att förverkliga dina drömmar). En dröm för den kreativa och en mardröm för alla andra. Som tur är måste man inte ta ut svängarna utan det går jättebra att hålla sig till klassiska modeller. Några saker att tänka på vid designen är om knivbladet ska vara sticktånge eller fulltånge samt vilken slipfas den ska ha. Allt detta påverkar knivbladets slutliga design.

Vilket knivstål ska man välja?

Stålet är själva kärnan i att smida knivblad. Vad ska du tänka på vid val av knivstål? Är du helt nybörjare så börja med några enklare nybörjarstål som till exempel kolstålen 1070, 1075 eller 1084 och avancera med tiden. Det viktigaste är att du faktiskt testar dina knivblad/knivar så du vet att de lever upp till dina förväntningar. Om du är osäker på om du ska välja rostfritt stål eller kolstål, läs då gärna vår artikel: Knivstål: Rostfritt vs Kolstål. Är den nivån på tok för övergriplig och du vill mer gå in på djupet och veta exakt vilka egenskaper de olika stålen har då rekommenderar vi att läsa artikeln: Välj rätt knivstål.

-36%
179,00 kr349,00 kr

Olika metoder

När du väl har ett stål finns två olika metoder eller tillvägagångssätt. Antingen köper du ett tjockt stål som du bankar ut till rätt storlek, detta är troligen det vanligaste alternativet om du smider genom att återbruka gamla stålprylar. Lättast är att köpa stålet i exakt den tjocklek du önskar i den bredd som är knivbladets maxbredd. På knivstålet ritar du upp den design du valt för knivbladet och skär ut. Efter detta är det dags att påbörja härdningsprocessen.

Härdningsprocessen

Härdningsprocessen består av flera olika etapper; Anlöpning, Härdning och Normalisering. Mer om detta kan du läsa i vår artikel: Att härda stål. Alla temperaturer och tider som anges är att anse som ungefärliga då olika ugnar beter sig olika. Bäst är att studera och lära sig hitta olika kännetecken på när stålet är färdigt för just dig och de material och metoder du väljer.

Finliret

Sist men absolut inte det oviktigaste är att slipa knivbladet. Runda av hårda kanter, välj vilken slipfas du önskar att ditt knivblad ska ha. Mycket kortfattat om slipfaser kan du läsa om i vår artikel: Välj rätt knivblad.

Nu är du helt färdig med ditt knivblad och det är dags att skafta det. Det du då behöver göra är att välja ett bra skaftmaterial, läs gärna vår artikel: Välj rätt material till knivskaftet. Och hur du ska gå tillväga då du monterar ditt knivskaft kan du läsa om i vår guide: Så här gör du en kniv.

Lämna ett svar