Välj rätt material till knivskaftet

Fulltångekniv

Till fulltångeknivar passar de flesta knivhandtagsmaterial som säljs i skalor, vi rekommenderar dock inte kolfiber. Det går även att köpa klossmaterial och själv kapa till ett par skalor.

Sticktångeknivar

För knivblad med sticktånge passar det bäst att använda naturliga eller syntetiska material i form av en kloss, minst 2.5-3 cm bred. Tänk på att inte köpa en för kort kloss men skulle du ha gjort det kan du alltid korta ner tangen. Du kan även till ett sticktångeblad komplettera med mellanlägg, då rekommenderas vulkanfiber eller tunnare G-10 (max 1 mm) eftersom de är lite böjbara. Vilka material man väljer handlar mycket om tycke och smak.

Syntetiskt eller naturligt knivskaft

Ett syntetiskt knivskaft kräver inget underhåll, eller mycket lite underhåll. Ett naturligt knivskaft måste underhållas genom att smörjas/oljas kontinuerligt. Vill man ha något mellanting rekommenderas stabiliserat trä där har man förädlat träet så det blir mer hållbart och underhållsfritt. I stabiliseringsprocessen är det också vanligt att man färgar träet vilket gör att man har mer att välja bland och extra roligt för dig som vill ha en färgklick. Många vill ha en kniv med ett bra grepp, material som då rekommenderas är Micarta eller G-10 Suretouch.

Tjocklek på knivskaftet

Vilket material man väljer och vilken tjocklek man vill ha handlar mycket om tycke och smak samt att det ska kännas bra i handen och ge ett bra grepp. Till ett större knivblad passar oftast ett tjockare knivhandtag och till ett mindre knivblad passar oftast ett smalare knivhandtag. Nedan ger vi några rekommenderade kombinationer.

Kombination 2:

Mellanstort knivblad som t ex Condor Kephart tillsammans med 5 mm knivhandtagsmaterial som t ex G-10.

Resultatet: ca 13 mm tjockt handtag

Kombination 3:

Stort knivblad som t ex Allroundkniven tillsammans med 5 mm knivhandtagsmaterial som t ex Micarta tillsammans med 1,5 mm liner

Resultatet: ca 16 mm tjockt handtag

Kombination 5:

Stort knivblad som t ex Huggare Recurve tillsammans med 9 mm knivhandtagsmaterial som t ex G-10

Resultatet: ca 22 mm tjockt handtag

Fällknivar

Fällknivar har oftast smalare handtag än fastbladsknivar, då passar knivhandtagsmaterial som är max 3 mm tjock. Ett material som passar bättre på fällknivar än fastbladare är kolfiber.

Filmtips!

I denna film får du höra för- och nackdelar om olika knivhandtagsmaterial som exempelvis G-10 och Micarta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *