Knivstål: Rostfritt vs Kolstål

Vid val av knivstål eller knivblad är det bra att veta hur stålen skiljer sig åt. I detta inlägg får du mer information om skillnaden mellan rostfritt stål och kolstål.

Kolstål

Kolstål är ett stål som förutom järn även består av kol. Det är också vanligt med mindre mängder kisel och mangan. Kolhalten är vanligen 0,01%-1%, halten kisel under 0,3% och halten mangan under 0,8%.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är ett stål som består utav järn med minst 10% krom.

Skillnaden mellan Rostfritt stål och Kolstål

I tabellen nedan ser du grovt vilka olika egenskaper de två olika stålen har. Då det finns många olika varianter på både Rostfritt stål och Kolstål suddas dessa egenskaper ut allt mer. Men grovt kan man säga att de olika stålen har dessa egenskaper.

EgenskaperRostfritt stålKolstål
Lätt att slipa: X
Behåller skärpan: X
Rostskyddad: X
Slagtålig: X

Rostfritt stål är sällan 100% rostfritt som aldrig rostar, det skulle vara mer korrekt att kalla stålet för rosttrögt. Rostfritt stål är mer rosttrögt än kolstål. När du slipar kniven av kolstål är den lätt att få vass men inte så länge. Har du en kniv av kolstål rekommenderas att slipa ofta. Rostfritt stål är inte lika lätt att slipa men då du väl fått den vass behåller den skärpan bättre än Kolstål. Kolstål är inte lika ömtåligt som Rostfritt stål, den tål mer stryk vilket passar bättre för till exempel bushcraftknivar. Kolstål kan också färga av sig, som till exempel kan löken bli lite mörk/svart av stålet, vilket inte passar alla.

Våra produkter av rostfritt stål:

Våra produkter av kolstål:

9 storlekar
85,00 kr129,00 kr
6 storlekar
3 storlekar
3 storlekar
2 storlekar

Lämna ett svar