Välj rätt träskaft

Om du ska tillverka en egen kniv eller byta ut ett befintligt knivskaft och bestämt att det är ett skaft av trä du vill ha, då ska du läsa detta inlägg som gör det lite lättare för dig att välja rätt.

Kloss eller skalor: har du ett knivblad som är sticktånge väljer du en kloss och har du ett knivblad som är fulltånge väljer du skalor. Det går självklart att köpa en kloss och tillverka egna skalor.

Bredd och längd: det är viktigt att du inte köper för tunna eller för korta trämaterial. För sticktånge bör man inte ha en tunnare träkloss än 2.5-3 cm (om du inte ska göra mycket små knivar). Har du ett knivblad som är en fulltånge mäter du där skaftet ska sitta och köper ett som passar måttet.

Utseende: många går enbart efter hur träslaget ser ut för att få ett specifikt mönster. Som t ex masurbjörk med dess flammiga mönster eller tvärsågad ek som ger fina ränder. Tänk också på att mönstret och färgerna blir mer framhävda och intensiva då man oljat in det.

Träslagens egenskaper

Nedan ser du en tabell över de olika träslagens egenskaper, tänk på att detta är en mycket grov uppskattning.

Hårt/Mjukt: ett mjukt träslag går oftast fortare och lättare att slipa men får lättare skavanker. Ett hårt träslag är svårare att bearbeta och kan slita mer på maskiner men ger ett mer hållbart resultat.

Segt/Icke segt: ett segt träslag tål mer att bändas och brytas utan att sprickor uppstår.

Tungt/Lätt: det är oftast en smaksak om du vill ha ett tungt eller ett lätt träskaft. Ett lätt träslag är ett måste om du ska tillverka en lättviktskniv.

Skaftmaterial av trä:


Lämna ett svar