Kydexpressar

För att kunna tillverka en knivslida av Kydex behöver man en Kydexpress. Kniven och Kydexen placeras i pressen för att Kydexen ska pressas mot kniven så att den får den rätta passformen. I denna artikel delar vi med oss av några bra tips samt beskriver några olika modeller av Kydexpressar, dess för och nackdelar.

Typ av Kydexpress

Tillverka en Kydexslida med hjälp av en Kydexpress

Det finns dom sagt många olika modeller av Kydexpressar och vi tänkte lista samt beskriva några olika varianter. På bilden här till höger ser du hur det ser ut när man pressar Kydex för att få en perfekt passform till kniven.

Snabba modellen

Enkla kydexpressen

Detta är nog den snabbaste och enklaste varianten av Kydexpress. Perfekt om du beställt hem alla grejer och vill komma igång direkt och inte har tålamod att bygga en bättre Kydexpress. Du tar två plankor/skivor du har liggandes, placerar en eller två formskum innanför och bara klämmer ihop då du ska pressa Kydexen. Fördelen med denna är, som vi skrev tidigare, ingen byggtid. Du kommer snabbt igång, behöver inte byggas ihop och du behöver knappt något material. Förutom formskum behövs endast ett par träbitar och något att pressa med. Nackdelen med denna press är att inget sitter ihop och att det ofta blir lite svårt att placera allt rätt och att få det rätta trycket. Då Kydexen är mjuk vill man snabbt få grejerna i pressen och då är tyvärr inte denna press det bästa alternativet. Vi visar dock ett alternativ på bilden som nog är det allra bästa om man vill prova denna press, då används endast ett ark formskum och passar bäst då man tillverkar Kydexslidor av Tacomodell.

Bokpressmodellen

Denna variant kallar vi för bokpressmodellen. Det finns säkert tusen olika varianter med olika egenheter men om man tittar på helheten är grunden densamma. Den är tillverkad utav två plankor eller liknande (precis som förra varianten) samt två gångjärn med tillhörande skruvar. För att formskummet ska ligga på plast har vi fäst med dubbelhäftad tejp. Vissa sätter gångjärnen på kortsidan, andra på långsidan, men ska du tillverka knivslidor eller andra avlånga saker så rekommenderas att sätta gångjärnen på kortsidan. Fördelen med denna variant är att allt sitter ihop så när du har bråttom att pressa kniven och Kydexen så är det bara att fälla ner locket och på med klamrar. Vi rekommenderar minst två klamrar för att få ett jämnt tryck för bästa resultat.

Kydexpress av Bokpressmodellen

Växtpressmodellen

En annan variant som är väldigt lik bokpressmodellen är den vi kallar för växtpressmodellen. Denna modell består egentligen bara av en botten och ett lock där formskum och bomullsskyddet sitter ihop. Man använder då inga gångjärn utan istället pressar man ihop med minst fyra klamrar. Om man väljer bokpressmodellen eller växtpressmodellen är nog mest en smaksak, en del tycker inte om gångjärn som kan ge ett ojämnt tryck. En nackdel då allt inte sitter ihop som med bokpressmodellen är att det inte går lika fort från värme till press.

Tips

  1. Skydda formskummet! Du troligen köpt ett ganska dyrt formskum och du ska då självklart ta hand om det. Du vill inte ha märken i formskummet och du vill inte råka få formskum på Kydexslidan. Detta löser du mycket lätt genom att lägga en bomullsbit på mellan formskum och Kydexslidan. På detta enkla sätt förlänger du också livslängden på formskummet.
  2. Fäst formskummet och bomullsskyddet! Som vi tidigare sagt blir allt lättare om allt sitter på plats. Är dock inte jätteförtjust i att dränka ner allt i lim så det sitter som berget. Nackdelen med detta är om det skulle hända något med formskummet, du kanske behöver byta ut det, då blir det så gott som omöjligt att få loss den och du kanske måste bygga en helt ny Kydexpress. Bomullstyget ska inte heller dränkas ner med lim och limma fast i formskummet av samma anledning plus att det även kan bli rynkor som kan sätta spår i Kydexslidan du pressar.
  3. Montera fötter! Såg en variant av Kydexpress i bokpressmodell som hade ben/fötter vilket är mycket smart. Extra bra med detta är om du har en arbetsbänk där du inte vill montera fast Kydexpressen. Det verkar även mycket enkelt att fästa klamrar på olika ställen på Kydexpressen.
  4. Ta vad du har! Detta tips gäller egentligen allt inom Knivslöjd. Ta vad du har hemma. De allra flesta har ett par brädor liggandes, eller en trasig möbel med både gångjärn och träskivor. Ett gammalt örngott. Ja, du hör själv, det är nästan bara formskummet du måste köpa.

Detta behöver du till din Kydexpress:

Lämna ett svar