Välj rätt stav

Det är mycket vanligt att man väljer att montera en stav på sitt knivskaft. Det handlar mest om tycke och smak, om man gillar stilen med stavar samt om det är mer hållbart eller ej. Då det gäller fulltånge-knivar blir det mer hållbart över tid med stavar monterat jämfört om man endast använder lim. Oavsett kan staven även ge ett mycket dekorativt intryck på kniven. Oavsett finns det en mängd olika stavar och vi hjälper till att reda ut vad som är värt att tänka på.

Val av material

Stavar (eller rör för den delen) finns i alla möjliga material som till exempel stål, rostfritt stål, mässing, nysilver, G-10. Vad man väljer är mycket en smaksak men här är några saker som man kan tänka på innan man väljer. Här finns hela vårt sortiment av stavar och rör till knivskaft.

Färg

Olika material har olika nyanser därför är det mycket vanligt att välja en stav som passar den kniv du ska tillverka. Vill du ha svart stav kan man välja kolfiberstav. Önskar man en färgglad stav kan man hitta stavar av till exempel G-10 i många olika glada färger. Ofta vill man matcha en detalj på kniven, som till exempel bolster eller liners av exempelvis mässing eller nysilver och väljer då stav av samma material.

Vikt

Ibland är vikten väldigt viktig då man tillverkar en kniv och vill då välja så lätta material som möjligt. Då rekommenderar vi Kolfiber, G-10 eller aluminium. Lättast av kolfiber och G-10 är kolfiberstaven. 6 mm kolfiberstav i den längd vi säljer väger 5 gram medan G-10 staven väger 3 gram mer.

Hårdhet

Ibland vill man arbeta med hårda material och önskar då en hård stav. Då rekommenderas stavar av till exempel mässing eller stål.

35,00 kr59,00 kr
29,00 kr69,00 kr
29,00 kr39,00 kr
35,00 kr45,00 kr
4 storlekar
65,00 kr89,00 kr
4 storlekar
65,00 kr85,00 kr
-17%
29,00 kr39,00 kr
29,00 kr39,00 kr
-14%
59,00 kr69,00 kr
-22%
69,00 kr89,00 kr

Välj rätt tjocklek

När man köpt ett fulltånge-knivblad med färdiga hål är det sällan man hittar en stav eller rör med det perfekta måttet för att passa just de hålen. Tänk dig att du ska börja ditt knivprojekt men inser plötsligt att du har en för stor eller för liten stav, inga problem, vi har lösningen!

För stor stav

Säg att hålen i ditt knivblad är 5 mm diametern. Det är då ganska sällan en stav med tjockleken 5 mm passar då staven måste vara lite mindre än hålet. Ett alternativ då är att köpa en stav som är tjockare som inte riktigt passar i hålet. Det lättaste är då att köpa en diameter så nära hålet som möjligt. För att kunna montera har du då två alternativ:

  • slipa bort det överflödiga på staven tills den passar hålet
  • borra hålet så det blir stort nog att passa staven

För liten stav

Vi säger igen att hålet på ditt knivblad är 5 mm och det finns endast en 4 mm tjock stav att köpa i det material du tänkt dig. Det löser du genom att borra hålet i skalorna, som du ska montera på ditt knivblad, i den storlek som passar staven. På detta sätt kommer staven att sitta även om den är för liten för hålet i knivbladet, glöm dock inte bort att limma för säkerhets skull.

Dekorativa stavar

Dekorativa stavar kallas också mosaikstavar. Dessa stavar har olika motiv, motivet går igenom hela staven, köper du en stav som är 10 cm lång är det motiv genom hela staven, alltså 10 cm. Dessa stavar kan användas på flera olika sätt och även till mycket annat än endast inom knivslöjd. Det är vanligt att använda dem som dekorativa detaljer på knivskaftet eller på knivslidan. Nedan kan du läsa om två olika sätt att använda mosaikstavar på.

Dekorativa metoden

Vanligast är att man kapar av en tunn bit på några mm, gör en urgröpning där man vill sätta fast den och sedan limmar man dit biten. Om man fäster motivet på knivskaftet kan man med fördel slipa så motivet inte sticker ut en bit ur skaftet. Fördelen med detta sätt är att väldigt lite av staven används till varje projekt och räcker då också mycket längre. Även mest ekonomiskt är denna metod då dessa stavar kostar en del. En stav på ca 10 cm kan då troligen användas till 20 olika projekt, men det beror ju på hur mycket man tar av staven för varje projekt.

Ersätta staven

Det andra sättet man kan använda dessa mosaikstavar på är istället för andra stavar som man fäster i knivskaftet. Då går det åt mer stav till varje projekt. En stav på ca 10 cm räcker kanske bara till 1-3 projekt beroende på hur mycket du använder per projekt. Man kan även med fördel använda det så kallade lanyardhålet som ofta är längst bak på knivbladet och är även större än de andra skafthålen.

Nedan visas ett urval av alla mosaikstavar som finns hos oss, här hittar du hela vårt sortiment av mosaikstavar.

Lämna ett svar