Nita Dubbelnitar

Dubbelnitar kan användas på knivslidor av läder. Det finns dubbelnitar i flera olika storlekar, detta inlägg handlar endast om 6 mm dubbelnitar då vi refererar till mått och verktyg. Det finns dubbelnitar med enkelt och dubbelt huvud. Det betyder att det runda blanka fina huvudet finns på antingen en sida (enkelt huvud) eller på båda sidorna (dubbelt huvud). För att slå fast nitarna behövs ett verktyg, dubbelnitverktyg och för att göra hål behövs ett verktyg som gör ett ca 3 mm hål, som till exempel håltången. Dubbelnitverktyget består av två delar, en stav och en platta. På staven används alltid den rundade delen mot dubbelnitens hane (det runda blanka fina huvudet). På plattan används den rundade delen på dubbelnitens hona om det är en nit med dubbelt huvud och den platta delen om det är en nit med enkelt huvud. Faktum är att man egentligen inte ens behöver plattan över huvud taget om man bara ska nita dubbelnitar med enkelt huvud. Filmen nedan visar hur du monterar en dubbelnit på läder och visar skillnaden mellan dubbelnitar med enkel vs dubbelt huvud:

Produkter som används i filmen:

Övriga dubbelnitar

Det finns både mindre och större dubbelnitar än de vi använder i filmen. Dessa tycker vi är en snygg och bra storlek att använda vid tillverkning av knivslidor och passar perfekt för två lager av 2-2,5 mm läder. Behöver du för ett tjockare lager finns även Dubbelnit med dubbelt huvud Långa. Dessa nitar är både längre och har en bredare diameter och kan användas för en tjocklek på max 12 mm. Glöm inte bort att man behöver ett större verktyg, Dubbelnitverktyg Large. Hålet behöver vara ca 3,5-4 mm där du ska montera dubbelniten. Även för dessa mått kan du använda vår Håltång.

Lämna ett svar