Göra hål i läder

Hål i läder kan du göra på många olika sätt och med många olika sorters verktyg. Det mesta handlar om tycke och smak, om hur du vill att hålen ska se ut. Ska de vara runda, avlånga eller fyrkantiga? Vill du kunna göra många hål på en gång eller göra ett hål åt gången? Valalternativen är många.

I filmen ser du hur man kan göra hål i läder med en gaffelmejsel med fyra tänder som ger fyrkantiga hål. Finessen med att ha till exempel fyra tänder på gaffeln är att du kan återanvända ett eller två hål och på så sätt få en rak linje utan att behöva mäta en massa. Syrännejärnet används framförallt om man vill ha en nedsänkt söm som då får samma höjd som lädret. Verktyget kan även användas för att göra markering på vart du ska göra hålen istället för till exempel ett markeringshjul. Nackdelen med det är att när du väl använt syrännejärnet finns det ingen återvändo. Syrännejärnet är ett bra läderverktyg med många användningsområden, man kan också använda det för att göra dekorativa mönster.

Produkter från filmen:

Fyrkantiga hål:

Raka hål:

Runda hål:

149,00 kr229,00 kr

Lämna ett svar