Välj rätt hålverktyg för Läder

Hål i läder gör du för att sedan kunna sy med nål och tråd. Hålen kan du göra på många olika sätt och med många olika sorters verktyg. Det mesta handlar om tycke och smak samt hur du vill att hålen ska se ut. Ska de vara runda, avlånga eller fyrkantiga? Vill du kunna göra många hål på en gång eller göra ett hål åt gången? Valalternativen är många. I detta inlägg tydliggör vi vad som är bra att veta inför ditt köp av hålverktyg.

Ett eller flera hål?

Det finns många olika sorters verktyg, vissa verktyg har en spets eller en tand och vissa verktyg har många spetsar/tänder. Det finns för- och nackdelar med båda. Tillverkar du många olika läderprylar rekommenderas varmt en kombination för att kunna vara så flexibel som möjligt.

Verktyg med en spets/tand används gärna tillsammans med markeringshjulet. Du markerar då med hjulet där du vill sy och därefter gör du hålen med verktyget med en spets/tand som till exempel sylen. Markeringarna kan du självklart även göra själv ganska enkelt med linjal och penna.

Hålverktyg med flera tänder/spetsar är bra om du vill att det ska gå lite fortare. Det finns verktyg med allt mellan 2-8 tänder. Oavsett hur många du väljer går det såklart snabbare än om du endast har en tand. Att tänka på är om du endast ska göra raka spår eller om hålen kommer att följa en böj av något slag. En vikslida av läder har en böj där du ska sy och att göra hål med ett verktyg med allt för många tänder kan vara svårt. Om du gör hål längs en raksträcka är det en fördel att använda ett verktyg med flera tänder, då kan man återanvända två hål varje gång, då får du per automatik en rak sträcka utan att du behöver mäta upp den. Se exempel på detta i filmen i inlägget: Göra hål i läder.

129,00 kr169,00 kr
129,00 kr169,00 kr
149,00 kr229,00 kr

Runda, avlånga eller fyrkantiga hål?

Hålverktygen finns inte bara med flera olika spetsar/tänder utan finns även i olika former. Verktygets form bestämmer hålets form och vilken form du föredrar är olika från person till person och även beroende på vilken nål och tråd du använder. Olika trådar kan se olika ut beroende på hålen och olika nålar passar bättre eller sämre på olika hål. Vi har tre olika former på våra verktyg idag, runda, avlånga och fyrkantiga. På bilden till höger ser man hur de olika formerna ser ut på läder:

Verktyg med avlånga hål:

Verktyg med fyrkantiga hål:

Verktyg med runda hål:

Pressa eller skära?

Dessa verktyg skiljer sig även åt på hur de tillverkar hålet i lädret. En vanlig gaffelmejsel eller en syl består av piggar som pressas igenom lädret så att ett hål uppstår. Pressar du inte igenom ordentligt blir hålet inte lika tydligt och då kan det bli svårt att få igenom nålen. Det finns också mejslar och verktyg med hålpipa som skär bort en bit av lädret och du får ett hål med skarpa kanter och därmed också läderskräpsrester. På bilden til höger syns skillnaden på de olika varianterna:

Verktyg med hålpipa:

149,00 kr229,00 kr
Slut i lager

Lämna ett svar