Välj rätt markeringshjul

Markeringshjul är ett bra verktyg som märker ut vart du ska göra hålen i lädret. Där du ser markeringarna ska du sedan göra hål med ett hålverktyg. De olika markeringshjulen markerar olika sorters avstånd. Det avstånd som passar dig bäst beror dels på vad du ska använda för hålverktyg men också hur tätt du vill att stygnen ska vara. I denna artikel kommer vi att visa några olika kombinationer.

Markeringshjulsmarkeringar för alla våra markeringshjul

Markeringshjulen finns i fyra olika varianter, det enda som skiljer dem åt är mellanrummets avstånd mellan markeringarna. De olika avstånden på våra markeringshjul är 3 mm, 3,5 mm, 4 mm och 5 mm. På bilden till höger ser du hur de olika markeringarna ser ut på läder.

Rätt hålverktyg till markeringshjulen

Markeringshjul med rätt Hålverktyg

Dessa hålverktyg/gaffelmejslar matchade bäst med dessa markeringshjul:

  • Markeringshjulet med storlek 5 mm matchade bäst med Gaffel Fyrkantig 3 mm.
  • Markeringshjulet 3,5 mm matchade bäst med Gaffel Fyrkantig 4 mm.
  • Markeringshjulet 3 mm matchade bäst med Gaffel Rund 1 mm.

129,00 kr169,00 kr
129,00 kr169,00 kr
149,00 kr229,00 kr
Markeringshjul tillsammans med Sylen

Sylen passar mer eller mindre ihop med alla markeringshjul då den endast har en ganska smal, vass spets. Den vassa spetsen gör att du kan precisera bra vart hålet ska vara och går lätt ner i lädret. På bilden till höger ser du att vi använt sylen på markeringshjulet 3 mm längst ner och på markeringshjulet 4 mm. En skillnad är att hålen blev rakare vid 4 mm markeringarna än vid 3 mm.

Markeringshjul med sydda hål med nål och tråd

På bilden till höger ser du hur slutresultatet blir då man först använt markeringshjul, sedan gjort hål med ett utvald matchande gaffelverktyg och sist sytt med nål och tråd. På de övre raderna är det sytt med vaxad lintråd och längst ner med vaxad polyestertråd.

För att sammanfatta det hela så överraskade sylen, det är verkligen ett billigt och bra verktyg som är mångsidig, ska du använda det tillsammans med ett markeringshjul kan 4 mm verkligen rekommenderas. Tyckte det resultatet blev mycket bra. Ska jag säga en sak som är mindre bra med sylen så var det ganska trångt att sy med nålen men använder man en tång är det inga problem. En annan bra kombination är markeringshjulet 3,5 mm och Gaffel Fyrkantig 4 mm. Resultatet är såklart väldigt likt markeringshjul 5 mm tillsammans med Gaffel Fyrkantig 3 mm men tyckte att matchningen var snäppet bättre med den förstnämnda. Dock blev det ganska långt mellan hålen.

Lämna ett svar