Välj rätt nål & tråd

För att kunna sy i läder (lädersömnad) behöver man nål och tråd. Innan du kan sy behöver du göra hål för att kunna trä igenom tråden med nålen. I denna artikel kommer vi har tydliggöra skillnaden på våra nålar och trådar samt vilka som fungerar bra tillsammans.

Nål

Idag har vi tre olika sorters nålar (skomakarnålar) i vårt sortiment. Detta är tre helt olika sorter som passar beroende på vilket behov du har.

  • Synål: detta är en mellanstor nål som är 1,2 mm tjock och är 5,1 cm lång samt har en trubbig spets och ett stort nålsöga. Denna nål är bra för dig som inte vill pillra med att trä på tråden, inga problem alls! Däremot kan den lätt halka ur under sömnaden men det kan lösas genom att göra en knut eller att trä igenom tråden ordentligt. Som bredast är denna nål 1,7 mm så det kan vara kämpigt att trä igenom vissa hål men det kan man lätt lösa genom att använda en tång.
  • Nål Small: detta är en mindre nål som är 0,7 mm tjock och är 4,8 cm lång samt har en trubbig spets och ett litet nålsöga. Denna nål är mycket liten och behändig. Det är pillrigt att få på tråden men det går och när du väl fått igenom den sitter den på plats. Nålen är liten och går igenom alla hål som vi provat utan problem.
  • Nål Large: detta är en större nål som är 1,6 mm tjock och 6,2 cm lång samt har en trubbig spets och ett litet nålsöga. Nålsögat är lite större än på Nål Small så det är lättare att trä tråden genom ögat. Ögat är mindre än det på Synålen så tråden sitter bättre på plats i nålen. Denna nål är dock ganska tjock så det kan vara kämpigt att trä igenom vissa hål men det kan man lätt lösa genom att använda en tång.

Nål Small är liten så har du svårt att greppa, se eller problem med pillriga saker så rekommenderar vi någon av de större nålarna. Vill du arbeta med små hål och inte har några problem alls med precision så rekommenderas Nål Small.

Tråd

Tråd till Lädersömnad

Idag har vi två olika trådar i vårt sortiment, de skiljer sig inte åt så mycket så vad du väljer är en smaksak.

  • Vaxad Lintråd: denna tråd är tillverkad av lin och är därför ett naturmaterial. Den är ca 1 mm tjock och passar till alla våra nålar.
  • Vaxad Polyestertråd: denna tråd är tillverkad av polyester och är därför inte ett naturmaterial. Även denna är ca 1 mm tjock men upplever denna som en aning tjockare än den vaxade lintråden. Vill du inte riskera att skava bort vaxet från tråden rekommenderas inte att använda Nål Small till denna tråd.

Lädersömnad resultat

När man syr i läder är det flera saker som påverkar det slutliga resultatet och det bästa är om de verktyg du väljer att arbeta med verkligen fungerar bra ihop. På bilden nedan ser man hur resultatet ser ut vid användning av olika verktyg. Nedan specificeras exakt vilka verktyg och tråd som använts samt vilken nål som rekommenderas. För att läsa mer om markeringshjul rekommenderar vi artikeln: Välj rätt markeringshjul. För mer information om hålverktyg rekommenderar vi artikeln: Välj rätt hålverktyg. Se även en film som visar hur du kan göra hål i läder i artikeln: Göra hål i läder.

Lädersömnad resultatet med olika verktyg
  • Kolumnen 3 mm till vänster: här har man använt ett markeringshjul i storlek 3 mm och hålverktyget Gaffel Rund 1 mm som ger runda hål. Till detta hålverktyg fungerar alla nålar bra, dock lite tajt med Synålen. Längst upp har man sytt med vaxad lintråd och i mitten vaxad polyestertråd. Längst ner har man använt sylen och vaxad lintråd. Läs mer om sylen i punkt 3.
  • Kolumnen 3.5 mm: här har man använt ett markeringshjul i storlek 3,5 mm tillsammans med hålverktyget Gaffel Fyrkantig 4 mm som ger sneda fyrkantiga hål. Till detta hålverktyg fungerar alla nålar bra. Längst upp har man sytt med vaxad lintråd och längst ner med vaxad polyestertråd.
  • Kolumnen 4 mm: här har man använt ett markeringshjul i storlek 4 mm tillsammans med hålverktyget Syl som ger runda hål. Till detta hålverktyg fungerar Nål Small bäst, Synålen fungerar men det är lite tajt och Nål Large är för stor. Längst upp har man sytt med vaxad lintråd och längst ner med vaxad polyestertråd.
  • Kolumnen 5 mm: här har man använt ett markeringshjul i storlek 5 mm tillsammans med hålverktyget Gaffel Fyrkantig 3 mm som ger sneda fyrkantiga hål. Till detta hålverktyg fungerar alla nålar bra, hålen efter detta verktyg ger lika stora hål som Gaffel Fyrkantig 4 mm. Längst upp har man sytt med vaxad lintråd och längst ner med vaxad polyestertråd.
  • Kolumnen till höger: här har man inte använt något markeringshjul utan endast ett hålverktyg, Gaffelmejsel Avlång 3 mm som ger avlånga hål. Till detta hålverktyg fungerar alla nålar bra, Synål och Nål Large är lite tajta men fungerar bra utan att använda tång. Längst upp har man sytt med vaxad lintråd och längst ner med vaxad polyestertråd.

Lämna ett svar