Punsa på läder

För att få fina mönster i läder slår du in det i lädret, även kallas att punsa. Detta gör du med läderpuns och punshandtag samt eventuellt punsfot. Slå ett par rejäla slag och du har ett mönster på lädret. På fotona nedan har vi använt en läderpuns med 3D-motiv, punshandtag och punsfot. Översta bilden visar hur mönstret ser ut då det är punsat på torrt läder och nedersta bilden visar hur det set ut då det är punsat på blött läder:

  • Rårandsläder: störst skillnad är det på rårandslädret, på det torra lädret syns det knappt och på det blöta syns det mycket bra.
  • Shaftläder: på shaftlädret som är torrt syns ändå mönstret men svagt. På det blöta lädret är resultatet allra bäst, här syns djupet i mönstret vilket inte riktigt fångats på de andra lädersorterna.
  • Tärnsjö läder: här är resultatet ungefär samma på torrt som på blött (även om det inte riktigt ser ut så på bilden). Fint resultat på båda ställena.

Nedan har vi punsat/rullat dekorativa mönster med mönsterhjul. Vi provade endast på blött läder på tre olika sorter; naturellt läder från Tärnsjö, rårandsläder och shaftläder. Viktigt då man använder mönsterhjul är att ta i och gärna gnugga lite fram och tillbaka, då blir mönstret mycket tydligare. Längst ner till höger, flätan, har vi endast rullat en gång och det syns svagast. Även denna gång är shaftlädret en vinnare. Ska du ha något mönster på läder kan vi varmt rekommendera shaft. Det syns helt klart tydligast och djupet framhävs på ett sätt som inte syns på de andra lädersorterna. När lädret väl torkade är det inte jättestor skillnad mellan Tärnsjölädret och rårandslädret men rårandslädret är snäppet bättre. Viktigast är nog ändå att riktigt gnugga in mönstret.

Mönsterhjul jämförelse mellan olika läder

Typer av läderpunsar

Det finns olika typer av läderpunsar. Här förklarar vi de olika typerna:

  • Motiv: puns med olika motiv som syns ovan, på en puns finns ett motiv som oftast står bäst ensam. Här finns både större och mindre samt 2D och 3D.
  • Mönstermotiv: puns med mönstermotiv är en puns med ett mönster som gör sig mycket bra att punsa bredvid varandra för att få en fin ram eller rand. Mönstermotiv finns också som hjul där du rullar ut motivet för att få en fin ram.
  • Frihandspunsar: detta är punsar som inte har olika motiv utan som snarare ger olika sorters effekter. Detta för att du själv ska kunna skapa olika effekter och mönster på lädret. Dessa punsar har oftast egna handtag och du slår inte in mönstret på samma sätt som vi förklarade ovan utan knackar mer in mönstret.

Våra punsar med motiv:

Våra punsar med mönstermotiv:

Våra frihandspunsar:

Verktyg

Vilka verktyg måste man ha för att kunna punsa på läder? Förutom själva punsen så behöver du ett punshandtag. Ibland sitter punsen fast på ett handtag och då behöver du inte köpa ett separat. Köper du ett punspaket ingår oftast handtaget. Punsfoten ingår aldrig vid köp av punsar och är inget måste men den hjälper till att balansera ut kraften över hela motivet vilket gör att motivet blir lika tydligt överallt. För mönsterhjulen måste du ha ett handtag (markeringshjul set) som inte ingår då du köper ett mönsterhjul.

Lämna ett svar