Vilket läder ska man välja?

Det finns många olika sorters läder, vissa är bättre lämpad för knivtillverkning, färgning, punsning mm än andra. I vårt sortiment hittar du endast läder som passar bra för tillverkning av knivslidor. Vad man väljer beror mycket på tycke och smak samt vad man är van vid. Dock är de olika läder olika bra beroende på vad du vill göra, som till exempel om du vill färga eller punsa lädret. I tabellen nedan ser du i grova drag vilka egenskaper vårt läder har och vad som passar bra att göra med dem.

LäderFormaKrympaFärgaMönster
Läder från TärnsjöNejNejJaJa
Smort läder från TärnsjöNejNejNejNej
RårandsläderJaJaJaJa
ShaftläderJaNejJaBäst

Vegetabiliskt garvat läder

Läder från Tärnsjö: I vårt sortiment hittar du läder från Tärnsjö som är 2-2,5 mm tjockt. lädret är vegetabiliskt garvat och hudarna kommer från Sverige. Detta läder finns i fyra olika nyanser, är mjukt och formar sig inte mot kniven som ett hårt läder gör. Det går dock utmärkt att färga och punsa mönster på.

Smort läder från Tärnsjö: vårt smorda läder från Tärnsjö är också 2-2,5 mm tjockt, är vegetabiliskt garvat och huden kommer från Sverige. Detta läder är precis som ovanstående mjukt och inte hårt. Det är lite mer glansigt och erbjuds i en annan nyans som ovanstående läder inte finns i. Detta läder passar inte bra för varken färgning eller punsning.

Rårandsläder: vårt rårandsläder erbjuder vi i två olika tjocklekar, det är också vegetabiliskt garvat och kommer från Tyskland. Detta är ett mycket hårt läder som måste blötas upp ordentligt och sedan pressas/formas mot kniven. Lädret krymper vid blötläggningen. Går endast att köpa i naturlig nyans. Lämpar sig bra att både färga och punsa mönster på.

Shaftläder: vårt shaftläder som vi erbjuder är 2-2,5 mm tjockt, vegetabiliskt garvat och kommer från Tyskland. Detta är också ett hårdare läder som måste blötas upp för att kunna formas men det krymper dock inte. Går endast att köpa i naturlig nyans. Lämpar sig bra att både färga och punsa mönster på.

Vegetabiliskt garvat läder: vi är stolta att endast erbjuda vegetabiliskt garvat läder. Allt läder vi säljer i större bitar, ej läderremmar och snören, är vegetabiliskt garvade.

Användningsområde

Som så mycket annat beror det såklart på vad du ska göra med lädret och hur du vill att resultatet ska bli. Vill du ha en knivslida som är hård och formad efter kniven likt Kydex ska du välja rårandsläder. Tycker du att rårandslädret är för hårt men gillar dess egenskaper ska du välja shaftläder. Vill du ha en viss nyans men utan att färga ska du välja lädret från Tärnsjö. Vill du färga lädret ska du välja något av de naturella lädren. Ja, du förstår säkert. Hoppas dock att denna guide har gjort ditt beslut lite lättare att förstå vad du ska börja välja för läder för just ditt projekt!

Vårt lädersortiment:

129,00 kr449,00 kr
129,00 kr449,00 kr
129,00 kr449,00 kr
149,00 kr529,00 kr
199,00 kr219,00 kr
-23%
99,00 kr449,00 kr
-16%
109,00 kr399,00 kr
159,00 kr249,00 kr
-27%
109,00 kr509,00 kr
-31%
89,00 kr449,00 kr

5 tankar om “Vilket läder ska man välja?

Lämna ett svar