Vilket läder ska man välja?

LäderFormaKrympaFärgaMönster
Läder från TärnsjöNejNejJaJa
Smort läder från TärnsjöNejNejNejNej
RårandsläderJaJaJaJa
ShaftläderJaNejJaBäst

Läder från Tärnsjö: vi erbjuder läder från Tärnsjö som är 2-2,5 mm tjockt. lädret är vegetabiliskt garvat och huden kommer från Sverige. Detta läder finns i fyra olika nyanser, är mjukt och formar sig inte mot kniven som ett hårt läder gör. Det går dock utmärkt att färga och punsa mönster på.

Smort läder från Tärnsjö: vårt smorda läder från Tärnsjö är också 2-2,5 mm tjockt, är vegetabiliskt garvat och huden kommer från Sverige. Detta läder är precis som ovanstående mjukt och inte hårt. Det är lite mer glansigt och erbjuds i en annan nyans som ovanstående läder inte erbjuds i. Detta läder passar inte bra för varken färgning eller punsning.

Rårandsläder: vårt rårandsläder erbjuder vi i två olika tjocklekar, det är också vegetabiliskt garvat och kommer från Tyskland. Detta är ett mycket hårt läder som måste blötas upp ordentligt och sedan pressas/formas mot kniven. Lädret krymper vid blötläggningen. Går endast att köpa i naturlig nyans. Lämpar sig bra att både färga och punsa mönster på.

Shaftläder: vårt shaftläder som vi erbjuder är 2-2,5 mm tjockt, vegetabiliskt garvat och kommer från Tyskland. Detta är också ett hårdare läder som måste blötas upp för att kunna formas men det krymper dock inte. Går endast att köpa i naturlig nyans. Lämpar sig bra att både färga och punsa mönster på.

Vegetabiliskt garvat läder: vi är stolta att endast erbjuda vegetabiliskt garvat läder. Allt läder vi säljer i större bitar, ej läderremmar och snören, är vegetabiliskt garvade.

Punsa mönster: för att få fina mönster i läder slår du in det i lädret. Detta gör du med läderpuns och punshandtag samt eventuellt punsfot. Slå ett par rejäla slag och du har ett mönster på lädret. På fotona nedan har vi använt en läderpuns med 3D-motiv, punshandtag och punsfot. Överst visar hur mönstret ser ut då det är punsat på torrt läder och nederst visar hur det set ut då det är punsat på blött läder:

  • Rårandsläder: störst skillnad är det på rårandslädret, på det torra lädret syns det knappt och på det blöta syns det mycket bra.
  • Shaftläder: på shaftlädret som är torrt syns ändå mönstret men svagt. På det blöta lädret är resultatet allra bäst, här syns djupet i mönstret vilket inte riktigt fångats på de andra lädersorterna.
  • Tärnsjö läder: här är resultatet ungefär samma på torrt som på blött (även om det inte riktigt ser ut så på bilden). Fint resultat på båda ställena.

Användningsområde: som så mycket annat beror det såklart på vad du ska göra med lädret och hur du vill att resultatet ska bli. Vill du ha en knivslida som är hård och formad efter kniven likt Kydex ska du välja rårandsläder. Tycker du att rårandslädret är för hårt men gillar dess egenskaper ska du välja shaftläder. Vill du ha en viss nyans men utan att färga ska du välja lädret från Tärnsjö. Vill du färga lädret ska du välja något av de naturella lädren. Ja, du förstår säkert. Hoppas dock att denna guide har gjort ditt beslut lite lättare att förstå vad du ska börja välja för läder för just ditt projekt!

5 tankar om “Vilket läder ska man välja?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *